Registrace

Články o ručním a elektrickém nářadí

Pilové kotouče pro řezání dřeva

Datum: 18. 8. 2010   Autor:Pavel Kachlík

Pilové kotouče pro řezání dřeva je možno rozdělit podle použitého materiálu do dvou základních kategorií: Pilové kotouče z plechu z nástrojové oceli a pilové kotouče SK osazené tvrdokovovými zuby.

Pilové kotouče pro řezání dřeva je možno rozdělit podle použitého materiálu do dvou základních kategorií: Pilové kotouče z plechu z nástrojové oceli a pilové kotouče SK osazené tvrdokovovými zuby.

Pilové kotouče z plechu z nástrojové oceli

Kvalitní plechové pilové kotouče (výrobce Pilana) jsou vyráběny z uhlíkové nástrojové oceli 75Cr1. Do síly těla 3 mm jsou tepelně zpracovány na tvrdost 44-48 HRc a 42-46 HRc u síly těl nad 3 mm. Pilové kotouče jsou dodávány vyrovnané, vytužené, rozvedené a naostřené. Vyznačené maximální otáčky na daném pilovém kotouči odpovídají obvodové rychlosti 60 m/s u menších tlouštěk těl a 80 m/s u větších tlouštěk těl. Při volbě pilového kotouče doporučujeme zvolit u daného průměru vždy větší sílu plechu — pila je odolněší vůči zvlnění.

Kotouč s ozubením Hanibal

Pro příčné řezání dřeva se používají pily s ozubením tzv. „vlčí zub“ — norma 225310. Tato pila se vyznačuje velkou rychlostí řezu i při větších prořezech — ideální pro použití při řezání palivového dřeva. Pro podélné řezy dřeva s větší sílou (zejména kulatin) se používají pily s ozubením „hanibal“ — norma 225333. Zuby jsou zde uspořádany v několika segmentech s velikou zubovou mezerou, to dává pile vysokou výkonost při podélném řezu. Tyto pily se vyrábí v průměrech 500–1000 mm.

Přednosti plechových pilových kotoučů

  • nízká cena
  • snesou hrubší zacházení
  • je možné ostření v domácích podmínkách

Pilové kotouče SK osazené tvrdokovovými zuby

Pilové kotouče SK (výrobce Pilana) jsou kompletně vyřezány laserem z kvaliního plechu o tvrdosti 48 Hrc. V kotoučích od průměru 200 mm jsou vytvořeny dilatační a odhlučňovací drážky pro optimální řez i ve stížených řezných podmínkách. Jsou osazeny kvalitními tvrdokovovými SK destičkami jejichž životnost do dalšího ostření několikanásobně převyšuje životnost kotoučů z nástrojové oceli. Maximální povolené otáčky odpovídají obvodové rychlosti 100 m/s.

Výběr SK kotoučů se řídí počtem a tvarem zubů. Všeobecně se pro příčné řezy a slabší materiály doporučuje větší počet zubů, pro podélné a silnější prořezy meší počet zubů, pro kvalitní řezy lamina, dýhovaných desek a podobných hustý trapézový zub.

Jako univerzální SK kotouč pro příčné i podélné řezy dřeva lze doporučit normu 225383-35 LWZ — kotouč má omezovač třísky a vyrábí se v průměrech 160–700 mm.

Výroba kotoučů Pilana

Na podélné řezy je vhodný SK kotouč normy 225380-FZ. Vyrábí se v průměrech 300–700 mm.

Pro příčné řezy dřeva ve vysoké kvalitě řezu je doporučován kotouč se střídavě šikmým zubem normy 225381-13 WZ. Vyrábí se v průměrech 200–400 mm.

Pro řezání polaminovaných a dýhovaných dřevotřísek ale i lehkých kovů a plastů se osvědčil kotouč s trapézovým zubem normy 225397-11TFZ L. Vyrábí se v průměrech 160–350 mm.

Pro ruční elektrické pily byly vivinuty kotouče v normě 225391 WZ v průměrech 127–230 mm. U každého průměru je možno zvolit hrubé, střední a jemné ozubení.

Přednosti pilových kotoučů SK osazených zuby z tvrzeného kovu

  • vysoká životnost (mnohonásobně vyšší oproti pilám z nástrojové oceli)
  • vysoká kvalita řezu
  • vyšší řezné výkony.

Při řezání vidiovými pilami je nutno brát v úvahu, že tvrdokovové plátky SK jsou sice extrémě tvrdé ale také poměrně křehké, proto při cizím předmětu v materiálu (hřebík, kámen, uvolněný suk) může dojít k vyštípnutí SK plátků.


Košík je prázdný.

S výběrem nářadí Vám rádi pomohou naši kvalifikovaní prodavači na infolince, nebo přímo v naší prodejně.

 
Infolinka
530 506 026