Registrace

Články o ručním a elektrickém nářadí

Kleště (štípací, úchopové a kombinované kleště)

Datum: 31. 1. 2011   Autor:Pavel Kachlík

Existuje přes sto druhů standardních kleští a speciálních kleští. Rozdělujeme však tři základní kategorie — štípací kleště, úchopové kleště, kombinované kleště (kombinačky)

Různé druhy kleští

V dnešní době existuje přes 100 druhů standardně používaných kleští.

Kleště lze rozdělit do tří základních kategorií:

  • štípací kleště k oddělováni nebo štípání materiálu
  • úchopové kleště na podávání a uchopení (ploché kleště, sika kleště...)
  • kombinované kleště které slučují obě předcházející funkce.

Kleště jsou vyráběné zápustkovým kováním z uhlíkových nebo u vyššího požadavku na kvalitu z chrom-vanadiových ocelí. Jsou kaleny v oleji, popouštěny a v některých případech znovu indukčně kaleny pro vyší tvrdost břitů.

Druhy kleští podle použití:

Sika kleště

Sika kleště (kleště na vodní čerpadla) jsou úchopové kleště s přestavitelným kloubem. Podle nastavení se mění šířka uchopení. Slouží k uchopení různých součástí (matice, trubky a další), a to jak kulatých, tak šestihranných a čtyřhranných. Siko kleště KNIPEX jsou řešeny tak, že se samy zakousnou do součásti a není již potřeba přitlačovat obě rukojeti k sobě, stačí tlak na horní rukojeť.Kleště Aligator a Cobra mají zámkový spoj který zajišťuje vysokou životnost i při vysokém zatížení. Ozubené čelisti těchto kleští jsou frézované a indukčně kalené, což zajišťuje pevné uchycení. Kleště KNIPEX Cobra navíc používají při přestavování tlačítko které umožňuje ovládat sevření nebo rozevření jednou rukou. Kleště KNIPEX Cobra umožňují uchycení kruhových součástí až do průměru 120mm (u typu 8701560).

Zakousnuté nastavitelné kleště

Nastavitelné kleště

Nastavitelné kleště — takzvaný klešťový klíč — má hladké rovnoběžné čelisti, které v každé poloze dosedají na celou plochu matice a ne jen na její hrany, což z nich dělá ideální nástroj pro montáž chromovaných armatur a jiných citlivých dílů. Firma KNIPEX dodává ve čtyřech velikostech až po šířku uchycení 46mm (u typu 8603300).

Štípací kleště

Štípací kleště slouží k štípání různých materiálů, především drátů. U kvaliních štípacích kleští je ostří vždy indukčně kalené, ostré a přiléhá k sobě celou délkou břitu. Štípací kleště se vyrábějí v klasickém provedení — pro stříhání měkkých až tvrdých drátů (například pro elektrikáře) a silové štípací kleště určené pro stříhání i velmi tvrdých drátů — pianových, pružin, kalených drátů a podobných. Tyto silové štípací kleště mají vyšší převodový poměr a proto štípají lehčeji a s mnohem větší silou. Zvláště odolný materiál těchto kleští je kalen na tvrdost 64HRC. Zástupcem těchto kleští od firmy KNIPEX je například typ 7401180.

Firma Knipex dále vyrábí speciální štípací převodové kleště CoBolt, které při zachování malých rozměrů poskytují vysokou řeznou kapacitu (středně tvrdý drát 4mm, pianový drát 3mm).

Kleště na pojistné kroužky (segr kleště)

Kleště na pojistné kroužky (segr kleště) se používají pro montáž a demontáž pojistných kroužků v dírách a na hřídelích — zajištění ložisek. Při volbě těchto kleští je potřeba znát průměr otvoru nebo hřídele. Na kleštích KNIPEX je tento údaj vždy vyznačen.

Kombinované kleště — kombinačky

Kombinované kleště slučují základní funkce kleští — stříhání a uchopení. Stříhací část slouží k štípání drátů, hřebíků a podobných, ploché čelisti k uchopení slabých materiálů (plech) a kruhová díra k uchopení kulatých součástí. Firma Knipex vyvinula i silové kombinované kleště (typ 0202180) u kterých je štípání značně snažší.

Tvrdosti materiálů k výběru štípacích kleští:

  • měkký — měď, hliník, plast — 220N/mm2
  • středně tvrdý — hřebík,vázací drát — 750N/mm2
  • tvrdý — pružinový drát,vlákna ocelových lan — 1800N/mm2
  • extra tvrdý — pružinový kalený drát — 2300N/mm2

Košík je prázdný.

S výběrem nářadí Vám rádi pomohou naši kvalifikovaní prodavači na infolince, nebo přímo v naší prodejně.

 
Infolinka
530 506 026