Registrace

Články o ručním a elektrickém nářadí

Digitální odměřování

Datum: 7. 2. 2011   Autor:Pavel Kachlík

Digitální odměřování polohy je moderní systém pro sledovaní pozice obrobku nebo nástroje. Používá se také označení „číslicové odměřování polohy“. Základní součástí systému pro digitální odměřování polohy jsou snímače polohy a indikace polohy. Indikace polohy jsou ve většině případů programovatelné.

Digitální odměřování polohy je moderní systém pro sledovaní pozice obrobku nebo nástroje. Používá se také označení „číslicové odměřování polohy“. Základní součástí systému pro digitální odměřování polohy jsou snímače polohy a indikace polohy. Indikace polohy jsou ve většině případů programovatelné.

V současné době jsou nejvíce rozšířené dva způsoby snímání polohy — pomocí magnetické pásky a pomocí lineárních optických snímačů.

Digitální odměřování pomocí magnetické pásky

Magnetický pásek je 1,5 mm silný, 10 mm široký a dodává se v metráži, maximální délka je 25 m. Na dolní straně pásku je samolepící plocha která se může nalepit přímo na rovnou plochu stroje.

Pokud tato plocha není k dipozici a nebo v náročném prostředí (oleje, emulze) doporučujeme umístit pásek do Al lišty (AP-02). Protože je pásek mírně magnetický je lépe ho umístit magnetickou stranou dolů (padající špony) a zakrytovat. Polohu snímá miniaturní snímač který je kabelem propojen s vlastní digitální indikací. Mezi magnetickým páskem a snímačem je nutno dodržet mezeru 1–5 mm v závislosti na typu snímače. Délku magnetického pásku volíme vždy o cca 50 mm větší (délka čidla) než je skutečný maximální rozsah posuvu.

Pro snažší výběr jsme vybrali doporučené sestavy magnetického odměřování podle různých požadavků:

  • Nejlevnější sestava — Přesnost 0,08 mm, maximální mezera mezi snímačem a páskem 1 mm.
    snímač TMLS-25B-02, magnetický pásek MT-02-04, hliníková lišta AP-02
  • Přesné odměřování - Přesnost 0,03 mm, max. mezera mezi snímačem a páskem 1 mm.
    snímač TMLS-05A-02, magnetický pásek MT-02-02, hliníková lišta AP-01
  • Velká vzdálenost mezi snímačem a páskem - Přesnost 0,1 mm, max. mezera mezi snímačem a páskem 5 mm.
    snímač TMLS-05A-05, magnetický pásek MT-05-04, hliníková lišta AP-01

Ke všem sestavám lze připojit zobrazovací jednotky BC-01 nebo Pearl, jednotku SDS lze k nelevnější sestavě připojit jen přes převoník k ostatním přímo.

Výhody magnetického snímání polohy spočívají především v nízké ceně, malým rozměrům, nevadí prašné prostředí a hrubší zacházení, nevýhodou je nižší přesnost. Použítí — malé obráběcí stroje, dřevoobráběcí stroje, lisy, pily, posuvné mechanismy a všude tam, kde dostačuje uvedená přesnost.

Digitální odměřování pomocí lineárních optických snímačů

Základem je skleněná destička s přesně nanesenou stupnicí zapouzdřená v ochraném krytu. Po destičce se pohybuje optický snímač. Pro dobrou funkci je nutno zajistit souosost snímače v celé jeho délce do 0,3 mm. I když je lišta dobře utěsněna, je vzhledem k náchylnosti optiky na znečištění vhodné použít přídavné kryty snímačů. Tyto snímače zastupuje například řada KA-300 s rozlišením 0,005 mm a přesností 0,01 mm. Délky uvedené u snímačů udávají jejich činnou délku (délka posuvu stroje). K těmto snímačům lze připojit zobrazovací jednotky Pearl nebo SDS.

Výhoda odměřování pomocí lineárních optických snímačů je především v jejich vysoké přesnosti. Použití — frézky, soustruhy, vyvrtávačky a jiné obráběcí stroje. Nedílnou součástí digitálního odměřování jsou digitální indikace polohy — zorazovací jednotky — od nejjednoduší pro jednu osu (BC-01) se základními funkcemi jako nulování, nastavení směru čítání, výpočet 1/2hodnoty přes plnohodnotnou indikaci pro 2 nebo 3 osy s mnoha funkcemi (SDS6-3V nebo SDS6-2V) až po špičkovou Pearl V3 nebo Pearl V2. Investice do systému digitálního odměřování má velmi rychlou návratnost ve zvýšení produktivity, větším komfortu obsluhy a v neposlední řadě snížením zmetkovitosti.


Košík je prázdný.

S výběrem nářadí Vám rádi pomohou naši kvalifikovaní prodavači na infolince, nebo přímo v naší prodejně.

 
Infolinka
530 506 026